Λογοτεχνία - Λευκώματα » Έρως και Ψυχή

Artbook | Έρως και Ψυχή
Artbook | Έρως και Ψυχή
Artbook | Έρως και Ψυχή
Artbook | Έρως και Ψυχή
Artbook | Έρως και Ψυχή
Στο πασίγνωστο αρχαίο μυθιστόρημα η ανθρώπινη ψυχή δοκιμάζεται και ωριμάζει μέσα από τον έρωτα. Με πέντε ζωγραφικά έργα εκτός κειμένου.
Σειρά: Λόγος Ερωτικός
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Η Ψυχή, λιγωμένη, απομένει εκστατική να θαυμάζει για ώρα πολλή το απερίγραπτο κάλλος του θεϊκού προσώπου... Κοιτάζει το χρυσό κεφάλι με τα πλούσια μαλλιά, ποτισμένα με αμβροσία, τον λευκό λαιμό, τα κόκκινα μάγουλα όπου έχουν απομείνει μερικές μπούκλες σαν αστραφτερά δαχτυλίδια πιο λαμπερά κι από το φως του λύχνου. Στους ώμους του φτερωτού θεού μακριές φτερούγες, απαλές σαν τη δροσιά της αυγής, σπιθίζουν με τη λευκότητα λουλουδιού... Και πράγμα παράξενο, ενώ είναι ασάλευτες, το λεπτό και βελουδένιο χνούδι στις άκρες τους αδιάκοπα κι ανάλαφρα τρεμοπαίζει. Αλλά κι ολάκερο το κορμί είναι απαλό και θαμπωτικό, αντάξιο μιας μάνας σαν την Αφροδίτη.
Στο κάτω μέρος του κρεβατιού είναι αφημένα τα βέλη, η φαρέτρα και το τόξο, τα πολύτιμα όπλα του μεγάλου θεού. Η Ψυχή περίεργη, αχόρταγη, τα περιεργάζεται, τα πασπατεύει και κυριεύεται από θαυμασμό γι' αυτά τα πολύτιμα όπλα που έχει ο άντρας της.
Καθώς όμως τραβάει από τη φαρέτρα μια σαΐτα και κάνει να δοκιμάσει την κόψη στο δάχτυλό της, τρυπιέται και τότε άλικες χάντρες προβάλλουν στο δέρμα της.
Κι έτσι η αγνή Ψυχή από μόνη της πληγώνεται από το βέλος του Έρωτα! (...)

Έγραψαν:
(...) Το παραμύθι της Ψυχής ευτύχησε στην παρούσα έκδοση. Τόσο η απόδοση και οι σημειώσεις της Ζωής Βαλάση όσο και η θαυμαστή εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη μαρτυρούν τον σεβασμό των δύο καλλιτέχνιδων στο σπουδαίο αυτό έργο, τον μόχθο που κατέβαλαν ώς την ολοκλήρωσή του, αλλά και τη σπάνια εκείνη αίσθηση της ευφορίας που κατακλύζει τον προικισμένο άνθρωπο όταν πλησιάζει έργο τόσο ευφραντικό.
Λοιπόν:
Κάποτε, σε μια μακρινή χώρα, ζούσαν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα με τις τρεις θυγατέρες τους, που ήταν και οι τρεις πεντάμορφες. Για τις δύο μεγαλύτερες, όποιο παίνεμα κι αν έλεγες, τους ταίριαζε· μα η τρίτη, η μικρότερη, είχε τέτοια ομορφιά που λόγια δεν υπήρχαν για να την περιγράψουν, και λέξεις δεν βρίσκονταν για να εκφράσουν τον θαυμασμό που γεννούσε η θωριά της..., αρχίζει το παραμύθι με την πλούσια, πολύχρωμη γλώσσα της η Ζωή Βαλάση. (...) Ιστορία αγάπης και τρυφερότητας, πίστης και απόλαυσης, αδελφικής ζήλιας και μοχθηρίας, παραμύθι με πλάσματα μαγικά, παλάτια χρυσαφένια και αφοσίωση, αθέτηση υποσχέσεων, μετανιωμούς και κατατρεγμούς, χωρισμό, απώλεια και απελπισία. Στο τέλος, η νίκη. Η νίκη της αγάπης. Της ζωής. Του έρωτα. Πάρε, Ψυχή, της μιλά ο βασιλιάς θεών και ανθρώπων προσφέροντάς της μια κούπα αμβροσία, και γίνε αθάνατη. Ο Ερωτας ποτέ δεν θα σ' αφήσει, θα τον έχεις πάντα δικό σου, κι ο γάμος σας θα κρατήσει αιώνια!
Από τα βιβλία που μόνον ευφροσύνη και απόλαυση προσφέρουν. Και γλυκούς ήχους και ευωδιές από την απέραντη, πέρα από εμάς ζωή.
Ελένη Σαραντίτη, εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26/3/2010.

Η πνευματικότητα, η ευαισθησία, η καλαισθησία, προπαντός το ταλέντο δύο γυναικών δημιουργών - της συγγραφέως Ζωής Βαλάση και της ζωγράφου και βραβευμένης εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη - έσμιξαν και καρποφόρησαν θαυμαστά στο βιβλίο τους «Έρως και Ψυχή» (εκδόσεις «Στεφανίδη»).
Η Ζωή Βαλάση απέδωσε το περιεχόμενο σε πανέμορφη, λάλουσα γλώσσα, έγραψε επίσης την εξαιρετική εισαγωγή και τις σημειώσεις (μυθολογικές, φιλολογικές κ.ά.) και η Φωτεινή Στεφανίδη εικονογράφησε με εκπληκτικής ωραιότητας πίνακες τη διήγηση για τον Έρωτα και την Ψυχή, μια από τις διηγήσεις που συναποτελούν το «μυθιστόρημα» του Απουληίου Λεύκιου «Μεταμορφώσεις» ή «Ο χρυσός γάιδαρος».(...) Αριστούλα Ελληνούδη, εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 10/1/2010.

(...) Μια υπέροχη ιστορία από την αρχαία ελληνική παράδοση, δοσμένη με έντεχνο τρόπο στα λατινικά από τον Απουλήιο, έναν Ρωμαίο συγγραφέα, ρήτορα και φιλόσοφο του 2ου μ.Χ. αιώνα (114-184). Το βιβλίο «Ερως και Ψυχή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε απόδοση Ζωής Βαλάση (εκδόσεις Στεφανίδη), διανθισμένο από καλαίσθητες ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη.
Το κλασικό αυτό παραμύθι είναι ενταγμένο στο μυθιστόρημα του Απουλήιου «Ο χρυσός γάιδαρος» (ή «Μεταμορφώσεις»), που περιγράφει την περιπλάνηση ενός απλοϊκού ανθρώπου στη Θεσσαλία, ο οποίος πέφτει θύμα της περιέργειάς του και μεταμορφώνεται σε γάιδαρο από μάγισσες. Συμπύκνωση των περιπετειών του ήρωα με συμβολικό τρόπο είναι και το παραμύθι του Ερωτα και της Ψυχής, όπως λέει στον αρκετά κατατοπιστικό πρόλογό της η Ζωή Βαλάση. Δοκιμασμένη χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου με ιστορίες και μελέτες, αποδίδει με γλαφυρή γλώσσα το κείμενο, κάνοντας χρήσιμες παραπομπές κι επεξηγήσεις για την εποχή εκείνη.
Το τίμημα της ομορφιάς, η μοίρα, το σαράκι της περιέργειας, η ζήλεια, τα πάθη και οι αδυναμίες των αρχαιοελληνικών θεών ιδωμένα με τη ρωμαϊκή ματιά του Απουλήιου, που διαθέτει θαυμάσιες περιγραφές, παρατηρήσεις και λεπτή ειρωνεία. Ενα αφοπλιστικό παραμύθι για μεγάλους, που διηγείται την πρωτόγνωρη και γεμάτη δοκιμασίες σχέση Ψυχής και Ερωτα. Θεϊκή αδεία θα ξανασμίξουν και θα γεννήσουν την κόρη τους, την Ηδονή.
Γιώργος Βιδάλης, εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/3/2010.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η νέα δουλειά της Ζωής Βαλάση. Ο λόγος για το «Έρως και Ψυχή» (εκδ. Στεφανίδη): ένα παραμύθι αντλημένο από μια ευρύτερη διήγηση του ρωμαίου συγγραφέα, ρήτορα και φιλόσοφου Απουλήιου, γραμμένη στα μέσα του 2ου αιώνα, μια δεξαμενή μύθων και συμβολισμών για τα στάδια ωρίμανσης της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τον έρωτα.
Σταυρούλα Παπασπύρου, εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 20/12/2009.

Η σειρά ΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ φιλοδοξεί να αναδείξει κείμενα για τον Έρωτα, με μια νέα, ιδιαίτερη αισθητική πρόταση για κάθε βιβλίο της σειράς.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Συγγραφέας: Απουλήιος

ISBN: 978-960-98046-8-4
Σελίδες: 96
Εξώφυλλο: Σκληρό
Διαστάσεις: 17x24 cm
Προηγούμενη Τιμή: 15.00€
Κερδίζετε 1.5€

Τιμή: 13.50€
Ποσότητα:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ